Marks : | ||

Total number of questions | : | |

Number of answered questions | : | |

Number of unanswered questions | : |

Instruction:

- This is a FREE online test. DO NOT pay money to anyone to attend this test.
- Total number of questions :
**20**. - Time alloted :
**30**minutes. - Each question carry 1 mark, no negative marks.
- DO NOT refresh the page.
- All the best :-).

1. | Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5? |
||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: Here, S = {1, 2, 3, 4, ...., 19, 20}. Let E = event of getting a multiple of 3 or 5 = {3, 6 , 9, 12, 15, 18, 5, 10, 20}.
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

2. | (112 + 122 + 132 + ... + 202) = ? |
||||||||||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation: (11
= (2870 - 385) = 2485. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

3. | A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day? |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation:
Whole work will be done in (3 x 5) = 15 days. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

4. | One pipe can fill a tank three times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in: |
||||||||||||||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation: Let the slower pipe alone fill the tank in
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

5. | How many 4-letter words with or without meaning, can be formed out of the letters of the word, 'LOGARITHMS', if repetition of letters is not allowed? |
|||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation: 'LOGARITHMS' contains 10 different letters.
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

6. | If the true discount on s sum due 2 years hence at 14% per annum be Rs. 168, the sum due is: |
||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation:
Sum = (P.W. + T.D.) = Rs. (600 + 168) = Rs. 768. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

7. | A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a. simple interest. After 3 years he had to pay Rs. 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was: |
|||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation:
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

8. | A and B take part in 100 m race. A runs at 5 kmph. A gives B a start of 8 m and still beats him by 8 seconds. The speed of B is: |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation:
Time taken by B to cover 92 m = (72 + 8) = 80 sec.
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

9. | If the number 42573 * is exactly divisible by 72, then the minimum value of * is: |
||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation: 72 = 9 x8, where 9 and 8 are co-prime. The minimum value of x for which 73 Sum of digits in 425736 = (4 + 2 + 5 + 7 + 3 + 6) = 27, which is divisible by 9. Required value of * is 6. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

10. | Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is: |
||||||||||||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation: Let the length of each train be Then, distance covered = 2 Relative speed = (46 - 36) km/hr
2 Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

11. | Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumit's salary? |
|||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: Let the original salaries of Ravi and Sumit be Rs. 2
57(2 6 3 Sumit's present salary = (3 Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

12. | A large tanker can be filled by two pipes A and B in 60 minutes and 40 minutes respectively. How many minutes will it take to fill the tanker from empty state if B is used for half the time and A and B fill it together for the other half? |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation:
Suppose the tank is filled in
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

13. | The smallest 3 digit prime number is: |
|||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation: The smallest 3-digit number is 100, which is divisible by 2. 100 is not a prime number. 101 < 11 and 101 is not divisible by any of the prime numbers 2, 3, 5, 7, 11. √101 is a prime number. Hence 101 is the smallest 3-digit prime number. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

14. | In a 200 metres race A beats B by 35 m or 7 seconds. A's time over the course is: |
||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation: B runs 35 m in 7 sec.
B's time over the course = 40 sec. A's time over the course (40 - 7) sec = 33 sec. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

15. | A group of students decided to collect as many paise from each member of group as is the number of members. If the total collection amounts to Rs. 59.29, the number of the member is the group is: |
|||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation:
Money collected = (59.29 x 100) paise = 5929 paise. Number of members = √5929 = 77. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

16. | How many digits will be there to the right of the decimal point in the product of 95.75 and .02554 ? |
|||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation:
Sum of decimal places = 7. Since the last digit to the extreme right will be zero (since 5 x 4 = 20), so there will be 6 significant digits to the right of the decimal point. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

17. | In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If this ratio is to be 1 : 2, then the quantity of water to be further added is: |
|||||||||||||||||||||||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation:
Quantity of water in it = (60- 40) litres = 20 litres. New ratio = 1 : 2 Let quantity of water to be added further be
20 + Quantity of water to be added = 60 litres. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

18. | A number when divided successively by 4 and 5 leaves remainders 1 and 4 respectively. When it is successively divided by 5 and 4, then the respective remainders will be |
|||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation: 4 | Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

19. | At present, the ratio between the ages of Arun and Deepak is 4 : 3. After 6 years, Arun's age will be 26 years. What is the age of Deepak at present ? |
|||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation: Let the present ages of Arun and Deepak be 4 4
Deepak's age = 3 Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

20. | What was the day of the week on 28th May, 2006? |
|||||||||||

Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: 28 May, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 28.5.2006) Odd days in 1600 years = 0 Odd days in 400 years = 0 5 years = (4 ordinary years + 1 leap year) = (4 x 1 + 1 x 2) 6 odd days
Jan. Feb. March April May (31 + 28 + 31 + 30 + 28 ) = 148 days
148 days = (21 weeks + 1 day) 1 odd day. Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7 0 odd day. Given day is Sunday. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |

Online Aptitude Test - Aptitude